×

Advarselsmeddelelse

  • Begivenheden har allerede fundet sted.
Onsdag d. 22. maj 2019, kl. 19:00

Munkegård- en lille hovedgårds historie fra 1200-tallet og frem.
Gården vides i middelalderen at have tilhørt Øm Kloster, efter reformationen kom gården først under Skanderborghus og siden på  private hænder.

Udgravningen blev lagt på det område hvor udskiftningskortet fra 1770’erne viste at gården lå. Øverst lå rester fra den gård der blev fjernet for 8 år siden. Herunder fulgte så rester af den firlængede gård som blev nedbrændt i 1727 og igen i 1728. Brandene i 1727 og 1728 var påsat. Utilfredse hovbønder i Skæring forsøgte på denne måde at komme ejeren af Skæring Munkegaard til livs. Det lykkedes ikke, og der kom et dramatisk retsligt efterspil med dødsdomme og hårde fængselsdomme til de involverede. Af denne gård var der to kældre bevaret under stuehuset, syldsten fra flere længer og rester af brolægninger. 

Rigtig mange genstande var efter branden blevet kastet ned i de to kældre, samt i en 5,3 m dyb brønd. 

Gårdens ældre faser giver sig til kende som stolpebyggede længer og træbyggede brønde. Som noget ganske usædvanligt er en del stolper bevaret i bygningernes stolpehullerne. Op til tre gange er stolperne blevet udskiftet. 

En lang række årringsdateringer har dateret de forskellige bygninger og brønde. Intensiv brug af detektorfolk har givet rigtig mange metalfuld – her i blandt over 50 mønter fra 1200-årene og frem.

Tilmelding til Ove Overgaard Nielsen
tlf. 25 53 12 58/mail: egnsarkivet@gmail.com


Sted
Skæring Kirkevej 1, 8250 Egå, Danmark
Pris
Indgang inkl. kaffe og kage 50 kr. Der er tilmelding til foredraget - se tekst.