Udgivet af Rebecca Johansen, tor d. 4. jun 2020, kl. 13:34

Slow Down

(Klumme til Lokalavisen sommeren 2018 af sognepræst Karen Togsverd Hansen)

Jeg har været på sommerferie i England sammen med min familie. Og det gik da også denne gang med at køre i venstre side af vejen i vores lejede bil, skønt vejene sine steder var faretruende smalle, og sigtbarheden dårlig, fordi hækkene i rabatten fik lov at stå i flere meters højde helt ud til vejkanten. Vi kørte en del. Ad såvel små som store veje. Rundt i sydvestlige England.

Ind imellem blev vi mødt af gule advarselsskilte med budskabet: Slow Down. Sænk farten! Det var f.eks. i forbindelse med skarpe sving, eller småbyer eller rundkørsler. Slow Down. Sænk farten! Og det kunne der nok være behov for.

Senere på sommeren var jeg nogle dage på cykelferie med min mand på Djursland. Her behøvede vi ikke gule advarselsskilte, for det gav helt sig selv, at vi havde sænket farten. Og det at være nede i fart og opleve det hele fra en cykel gav en helt anden oplevelse, end når man suser af sted i en bil. Vi mærkede helt fysisk hver eneste bakke, vi så træerne og nød godt af deres skygge, vi lagde mærke til blomster, buske og planter i vejkanten, vi duftede alle de mange dufte, der kom fra nyhøstede marker, stalde med dyrehold og huse, hvor der blev lavet mad, vi så fugle, hjorte og katte helt tæt på. På cykelferien oplevede vi på den måde noget andet, fordi vi var nede i fart, og så havde det samtidigt den fordel, at vi havde god tid til at tænke. Jeg nåede således at tænke mange tanker, mens jeg cyklede rundt på Djursland.

Nu er ferien forbi, og vi skal i gang med hverdagen igen. Det er skønt at holde ferie, men også dejligt at vende tilbage til hverdagen, og jeg holder af at blive kaldt på og mærke, at der er brug for mig. Jeg har dog også lyst til at holde lidt fast i opfordringen fra de gule vejskilte, og bruge dem i mit eget liv, hvor det godt kan gå lige vel stærkt. Slow down. Sænk farten. Nogle gange går det for stærkt med arbejde, familie og alt det spændende vi gerne vil nå i vores fritid. Nogle gange ræser vi af sted, så stærkt, at vi overser noget af det vigtigste og så stærkt, at vi ikke får tid til at tænke.

Slow down. Sænk farten engang imellem. Giv dig selv lov til at være nærværende dér, hvor du er. Se mennesker omkring dig. Få øjnene op for alt det fantastiske, som du omgiver dig med. Lad oplevelser stå i stedet for at dynge 10 andre oven i lynhurtigt. Og giv dig selv ro til at tænke. Til at fundere over livet og tænke over meningen med det hele.

Og gå gerne i kirke. Vi har mange af dem, og der bliver holdt mange gudstjenester hver eneste uge. Kirken er et fantastisk sted, når man gerne vil sænke farten, få øjnene op for nye ting og have tid til at tænke store tanker. Ved gudstjenesten møder Gud os, og så sker der noget. Gudstjenesten er derfor et sted, hvor vi ved Guds hjælp kan få åbnet vores øjne og stille skarpt på meget af det, vi ellers ræser forbi. Det er et sted, hvor vi kan få tid til eftertanke, hvor vi kan hente hjælp og trøst, og hvor vi kan få pejlemærker til, hvordan livet skal leves. Gudstjenesten er et åndehul. Et optankningssted. Et eftertankens rum.

Slow down. Sænk farten engang imellem – og gå gerne i kirke!

Kategorier Koncerter